Π.Σ.Α.Χ.

Χρονοδιάγραμμα

Ιδρυση

2009

Πρώτος Πρόεδρος

Γιώργος Ζαραβίνας

Όριο Ηλικίας

23 Έτη / 8 Ετία

Ιδιωτικό Συμφωνητικό

Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη

Η Ιστορία του Π.Σ.Α.Χ.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητών Χειροσφαίρισης (Π.Σ.Α.Χ.) είναι σωματείο εκλεγμένων αθλητών και αθλητριών με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 2009 από αθλητές που διετέλεσαν μέλη της Εθνικής Ομάδας των Ανδρών, που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Τυνησίας του 2005, όπου και σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού Χάντμπολ από ιδρύσεώς του, αλλά και από άλλους εν ενεργεία αθλητές της εποχής. Πριν από την ίδρυση του Π.Σ.Α.Χ. έγιναν προσπάθειες οργάνωσης των αθλητών και αθλητριών σε ένα σωματείο, κάτι το οποίο δεν καρποφόρησε αφήνοντας τους αθλητές και τις αθλήτριες της χειροσφαίρησης έκθετους σε μια ατέρμονη προσπάθεια επιδίωξης απόκτησης δικαιωμάτων και αλλαγής συσχετισμών προς όφελος τους.

Με την ίδρυση του συνδέσμου επιτεύχθηκαν πολλά σε σχέση με τα δικαιώματα των αθλητών και των αθλητριών και πιο συγκεκριμένα μια από τις σημαντικότερες κατακτήσεις μέχρι σήμερα να θεωρείται η μείωση του χρονικού ορίου ηλικίας μετεγγραφής χωρίς συγκατάθεση σωματείου από τα 30 έτη (με συνεχόμενη δωδεκαετή παρουσία σε έναν σύλλογο) στα 23 έτη (με συνεχόμενη οχταετή παρουσία στον ίδιο σύλλογο). Ενώ, για ελεύθερη μεταγραφή το όριο ηλικίας μειώθηκε από τα 35 έτη στα 28. Ακόμη ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα του σωματείου σε ότι αφορά τα δικαιώματα των αθλητών και των αθλητριών είναι ότι στην τελευταία Γενική Συνέλευση της Ο.Χ.Ε. υπερψηφίστηκαν από τα σωματεία της χειροσφαίρησης οι προτάσεις του Π.Σ.Α.Χ. και αναμένουμε τη θεσμοθέτηση τους:

α) Υποχρεωτική υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ των αθλητών-τριών  των σωματείων της Handball Premier και Α1 Γυναικών

β) Υποχρεωτική παροχή από τα σωματεία πλήρους ιατροφαρμακευτικής κάλυψης στους αθλητές-τριες της Handball Premier και της Α1 Γυναικών.

Επίσης, Το τελευταίο διάστημα επίσης χάρη και στην τροποποίηση του αθλητικού νόμου, στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της Ο.Χ.Ε. συμμετέχει με δικαίωμα ψήφου και ένας (1) εκπρόσωπος των εν ενεργεία αθλητών/αθλητριών. Με αυτόν τον τρόπο, ο Π.Σ.Α.Χ. λαμβάνει μέρος σε όλες τις αποφάσεις του αθλήματος διαφυλάσσοντας εκ των έσω τα δικαιώματα των αθλητών και των αθλητριών και ασκώντας ισχυρή επιρροή στα αρμόδια όργανα. Έτσι ο Π.Σ.Α.Χ, έχει κατορθώσει σε βάθος χρόνου να αποτελεί το ηθικό και θεσμικό όργανο εκπροσώπησης των αθλητών και των αθλητριών.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ως πρώτος πρόεδρος τους συνδέσμου διετέλεσε ο Γιώργος Ζαραβίνας τον οποίο διαδέχτηκαν κατά χρονολογική σειρά οι Κωνσταντίνος Τσιλιμπάρης, Στάθης Ζαμπούνης και τέλος ο Ανδρέας Αραπακόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στην προεδρία του σωματείου μέχρι και σήμερα.